از قدیمالایام تا امروز رمانهای عاشقانه همیشه بهلحاظ جذب مخاطب دست بالا را داشتهاند. آمار بازار کتاب و اقتباسهای سینمایی و تلویزیونی و تئاتری و… از رمانهای عاشقانه نشان میدهد که عشق از آن مضامین ادبیست که هنوز از سکه نیُفتاده و جای خود را سفتوسخت در دلِ مردمی از هر قشر و گروه و دستهای حفظ کرده است. بیخود نیست که عشقوعاشقی از دیرباز پای ثابت بیشتر داستانها بوده است و حتا داستانهایی هم که موضوع اصلیشان عشق نیست یک چاشنیِ عاشقانه دارند. در ادامه به معرفی بیست رمان عاشقانه پرداختهایم که در هر یک از آنها از منظری به عشق نگاه شده است. با مجله بنوبوک همراه ما باشید.
وقتی از رمان عاشقانه حرف میزنیم
«داستان گِنجی»، یک رمان ژاپنیِ مربوط به قرن یازدهم میلادی که میگویند اولین رمان جهان است، رمانیست عاشقانه. قصههای «هزار و یک شب» و منظومههای نظامی پُر است از عشقوعاشقی. «شاهنامه» که اثری حماسیست یکسره از عشق خالی نیست و جاهایی از آن حتا میبینیم که همین عشق عامل جنگ و زدوخوردهای خونین میشود. همچنیناند «ایلیاد» و «اُدیسه»، دو اثر حماسی هومر. مروری بر تاریخ ادبیات داستانی نشان میدهد که عشق از قدیمیترین اعصار تا روزگارِ ما پابهپای بقیۀ مضمونهای محبوب داستانی پیش آمده و معمولاً هم در تسخیر قلب داستانخوانها از مضمونهای دیگر پیشی گرفته یا در رقابتی تنگاتنگ با آنها بوده است.
اما رمانهای عاشقانه همه یکجور نیستند. بعضی شیرین و بانشاط و فرحانگیزند و بعضی تلخ و حتا ترسناک. بعضی رمانهای عاشقانه هم شیرینی و تلخی را باهم دارند و از عشقهایی میگویند که به قول حافظ اول آسان مینمایند ولی به «افتاد مشکلها» ختم میشوند. بعضی رمانهای عاشقانه پایان خوش دارند و بعضی پایان تلخ. بعضی از عشقهای رمانتیک و شورانگیز دفاع میکنند و بعضی برعکس، با نگاهی مشکوک و بدبینانه به عشقهای پُرشور مینگرند. در بعضی رمانهای عاشقانه عشق صرفاً موضوعی برای سرگرمی و برانگیختن احساسات سطحی و دمِ دستی خواننده است و در بعضی عشق دستمایهایست برای طرح دغدغههای فلسفی و مسائل عمیق و پیچیده انسانی. بعضی رمانهای عاشقانه عشق را با سیاست گره میزنند. بعضی پای عشق را در متنِ رویدادهای تاریخی وسط میکشند. خلاصه اینکه تقریباً در هر رمانی ردّی از عشق هست، اما گاهی عشق نقشِ اصلی را بازی میکند و گاهی هم در حاشیه است و ایفاگر نقشِ مکمل.
رمان عاشقانه «غرور و تعصب» اثر جین آستین
اگر دنبال یک رمان عاشقانۀ کلاسیکِ خوشخوان با حالوهوایی شاد و مفرح هستید که ضمنِ نقل یک داستان عاشقانۀ سرگرمکننده، پیچیدگیهای خُلقوخوی آدمها و روابط انسانی را هم بیان کند، با انتخاب رمان «غرور و تعصب» جین آستین به خال زدهاید. جین آستین عاشقانهنویسی طناز و رند و شوخطبع است. او در رمان عاشقانۀ «غرور و تعصب» ماجرای سوءتفاهم و نفرتی را روایت میکند که به عشق ختم میشود. در این رمان عاشقانۀ کلاسیک از احساسات و عواطفی سخن رفته که خود را در ظاهر افراد و در نگاه اول نشان نمیدهند اما بهتدریج عیان میشوند.
رمان «غرور و تعصب» از آن رمانهای قرن نوزدهمیست که امتحان خود را جلو تاریخ پس داده و همچنان محبوبیت خود را میان داستانخوانها حفظ کرده و براساس آن فیلم و سریال هم ساخته شده است.
ترجمۀ رضا رضایی از این رمان را که در نشر نی منتشر شده است میتوانید با مراجعه به لینک زیر از سایت بنوبوک تهیه کنید:
رمان «جین ایر» اثر شارلوت برونته
رمان عاشقانۀ «جین ایر» خوراکِ کسانیست که قصۀ عشق را در متن حوادث مرموز و اندکی دلهرهآور و معمایی و گوتیک میجویند. همچنین آنها که به رمانهای عاشقانه از آن نوع که در آنها شخصیت داستان در گذر از رنج و در جریان تحول و تکاملِ شخصیتش به عشق میرسد علاقمندند از خواندن این رمان پشیمان نخواهند شد. رمان «جین ایر» درباره دختری یتیم است به نام جین که بعد از گذر از زندگیای مشقتبار معلمِ خانهای اشرافی میشود و کمکم در دلِ آقای خانه جا باز میکند اما این تازه آغاز ماجرایی پر از رمز و راز است.
رمان «جین ایر» نیز از آن رمانهای عاشقانۀ قرن نوزدهمیِ همچنان محبوب و پرمخاطب است و مطلوب آنها که دنبال رمانهای پرفروش برای اقتباسهای سینمایی و تلویزیونیاند.
ترجمۀ رضا رضایی از رمان «جین ایر» را میتوانید با مراجعه به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان «بلندیهای بادگیر» اثر امیلی برونته
یک رمان عاشقانۀ گوتیک درباره عشق و کینتوزی. رمان «بلندیهای بادگیر» امیلی برونته از کلاسیکهای محبوب و موفق ادبیات قرن نوزدهم است. امیلی برونته در این رمان عاشقانه داستان تلخِ عشقِ پسری به نام هیتکلیف و دختری به نام کاترین به یکدیگر را روایت میکند؛ عشقی که نابرابری طبقاتی آن را به ناکامی میکشاند و آنچه از این عشق به جا میماند عقده و کینهایست برآمده از احساس حقارت و محرومیت. اگرچه شاید امروزه مضمون عشق پسر پولدار به دختر فقیر تکراری به نظر برسد اما رمان «بلندیهای بادگیر» به دلیل قصهپردازی و شخصیتپردازی موفق و روایت ماهرانۀ این مضمون و عبور از سطح و راه بردن به عمق احساسات متناقض آدمها از همخانوادههای خود در رمان عاشقانه متمایز است و هنوز هم خواندنیست. امیلی برونته با خلق شخصیت غریب و پیچیده هیتکلیف در این رمان عاشقانه، یکی از شخصیتهای داستانی فراموشنشدنی را به تاریخ رمان هدیه کرده است.
رمان «بلندیهای بادگیر» نیز جزو رمانهاییست که براساس آن فیلم و سریال ساخته شده است.
ترجمۀ رضا رضایی از رمان عاشقانۀ «بلندیهای بادگیر» را میتوانید از طریق لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان «آنا کارنینا» اثر لییو تالستوی
تراژدی عشقِ ممنوع. رمان «آنا کارنینا» را شاید نشود صرفاً و به قطع و یقین یک رمان عاشقانه قلمداد کرد، اما اگر بخواهیم سخت بگیریم شاید خیلی از رمانهای دیگر را هم نشود عاشقانههای تامّ و تمام به حساب آورد. در «آنا کارنینا» اما به هر حال عشق انگیزه اصلی رویدادهای مهم رمان است. شخصیت اصلی این رمان زنیست متأهل به نام آنا که گرفتار عشقی ممنوع میشود و به افسری به نام ورونسکی دل میبازد. تالستوی در رمان «آنا کارنینا» تباهی عشق ممنوع را روایت میکند و مسائلی چون گناه و اخلاقیات و بحران روابط زناشویی را پیش میکشد و نیز تصویری از جامعه و زندگی روستایی و دهقانی و نیز زندگی شهرنشینان و طبقۀ مرفه روسیۀ قرن نوزدهم ارائه میدهد. «آنا کارنینا» از شاهکارهای رمان کلاسیک و از نمونههای برجستۀ عصر طلایی ادبیات روسیه و نمونهای مثالزدنی از قصۀ خوشساخت و شخصیتپردازی ماهرانه است.
رمان «آنا کارنینا» دستمایۀ اقتباسهای سینمایی و تلویزیونی هم بوده است.
ترجمۀ سروش حبیبی از رمان «آنا کارنینا» را میتوانید با رجوع به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
«شبهای روشن» اثر فیودور داستایفسکی
«شبهای روشن» داستایفسکی البته رمان نیست. قصهایست کوتاه اما یک قصۀ کوتاه عاشقانۀ چنان مشهور که نمیشود از داستان عاشقانه حرف زد و اسمی از آن نبرد و یادی از آن نکرد. «شبهای روشن» یکی از کوتاهترین و مشهورترین قصههای عاشقانۀ کلاسیک دنیاست. این قصۀ عاشقانه اگرچه در قیاس با رمانهای پُرحجم داستایفسکی، بسیار کوچک و جمعوجور است اما بهلحاظ شهرت و محبوبیت با آنها برابری میکند و هنوز هم خواننده دارد. «شبهای روشن» ماجرای دیداری تصادفی میان یک مرد و زن است که به عشقی شورانگیز با فرجامی غیرمنتظره ختم میشود. این قصه یک قصۀ خوشخوانِ کوتاه درباره عشق و رنج و تنهایی و اندوه است.
از «شبهای روشن» اقتباسهای سینمایی هم ساخته شده که یکی از آنها فیلمی به همین نام بهکارگردانی لوکینو ویسکونتی و با بازی مارچلو ماسترویانی است. روبر برسون هم فیلم «چهار شب یک رؤیابین» را براساس همین قصه ساخته است. فیلم ایرانی «شبهای روشن»، بهکارگردانی فرزاد مؤتمن و نویسندگی سعید عقیقی، نیز برداشتی آزاد از «شبهای روشن» داستایفسکی است.
ترجمۀ سروش حبیبی از «شبهای روشن» را میتوانید با رجوع به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان «بر باد رفته» اثر مارگارت میچل
گفتیم که بعضی رمانهای عاشقانه رویدادهای تاریخی را زمینۀ ماجرایی عاشقانه قرار میدهند. رمان معروف «بر باد رفته» رمانیست از این دست. عشق و تاریخ هر دو مضامینی محبوب برای مخاطبان ادبیات داستانیاند و اگر هوشمندانه و آنجور که باب طبع اکثریت مخاطبان است در رمانی با هم تلفیق شوند میتوانند موفقیت آن رمان را در بازار تضمین کنند. مارگارت میچل در رمان عاشقانه و تاریخی «بر باد رفته» چنین هوشمندیای به خرج داده و توانسته رمانی خلق کند که هنوز که هنوز است مخاطبان فراوان دارد و از رمانهای عاشقانۀ پُرطرفدار است. «بر باد رفته» داستان عاشقانهای را در متن جنگهای داخلی امریکا بازمیگوید و از خلال این داستان عاشقانه، تصویری از جامعۀ امریکا در دوران جنگ داخلی به دست میدهد. این رمان عاشقانه – تاریخی داستان جستجوی عشق در متن حوادث و فجایع جنگ است. در این رمان میبینیم که چگونه وَهمِ عشق باعث ندیدنِ عشق واقعی میشود و همچنین تحول آدمها در کوران حوادث و فجایع و تلخیها و ازدستدادنها چگونه آنها را متحول و به جانب کشف عشق واقعی سوق میدهد.
اقتباس سینمایی ویکتور فلمینگ از رمان «بر باد رفته»، با بازی ویوین لی و کلارک گیبل، یکی از کلاسیکهای محبوب تاریخ سینماست.
ترجمۀ پرتو اشراق از رمان «بر باد رفته» را میتوانید با رجوع به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان عاشقانه «دکتر ژیواگو» اثر بوریس پاسترناک
از دیگر رمانهایی که در آنها عشق و تاریخ به هم گره خوردهاند یکی هم رمان «دکتر ژیواگو» اثر بوریس پاسترناک است. «دکتر ژیواگو» ماجرای عاشقانهای در متن حوادث سیاسی مربوط به انقلاب روسیه و جنگ داخلی در این کشور تا جنگ جهانی دوم است. پاسترناک در رمان «دکتر ژیواگو»، ضمن روایت ماجرای عاشقانۀ شخصیت اصلی رمان، تصویری انتقادی از دورهای از روسیۀ کمونیستی به دست میدهد. به همین دلیل هم بود که رمان به مذاق حکومت شوروی خوش نیامد و تا سالها از انتشارش در روسیه جلوگیری شد.
براساس رمان «دکتر ژیواگو» فیلم و سریال هم ساخته شده که از جملۀ آنها میتوان به فیلمی که دیوید لین با بازی عمر شریف و جولی کریستی براساس این رمان ساخت اشاره کرد.
ترجمۀ علیاصغر خبرهزاده از رمان «دکتر ژیواگو» را میتوانید با رجوع به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان «عشق در روزگار وبا» اثر گابریل گارسیا مارکز
رمانی هم سرخوشانه و هم تلخ و هم فلسفی و هم اجتماعی درباره عشق. رمان «عشق در روزگار وبا» یکی از بهترین عاشقانههای مدرن قرن بیستمی است. گابریل گارسیا مارکز در این رمان اوج هنر روایتگری و قصهپردازی خود را به کار میزند تا قصهای شیرین و در عین حال اندوهبار و گاه حتا بیرحمانه در باب عاشقی صبور خلق کند که سالهای سال منتظر رسیدن به وصالِ معشوقهای که از او دریغ شده است میماند. «عشق در روزگار وبا» رمان عاشقانهایست که هم مخاطبانش را سرگرم میکند و هم آنها را به تأمل در فلسفۀ زندگی و عشق و گذرِ زمان و مرگ و سالخوردگی فرامیخواند و هم عشقی را ترسیم میکند که با سماجت از همۀ مرزها و موانع اجتماعی و فرهنگی گذر میکند و در برابر هیچ مانعی پا پس نمیکشد.
براساس رمان «عشق در روزگار وبا» فیلمی هم به کارگردانی مایک نیوول ساخته شده که نقش اصلی آن را خاویر باردم بازی کرده است.
ترجمۀ کاوه میرعباسی از رمان «عشق در روزگار وبا» را میتوانید با رجوع به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان «گتسبی بزرگ» اثر اسکات فیتس جرالد
از رمانهای مهم و خواندنی عصر مدرن با موضوع عشق یکی هم رمان «گتسبی بزرگ» اثر اسکات فیتس جرالد است. گتسبی بزرگ رمانیست درباره عشق و پول. شخصیت اصلی این رمان که به خاطر بیپولی از رسیدن به معشوقهاش بازمیماند بر آن میشود که ثروتی بیکران گرد آورد. او به خواستهاش میرسد و ثروتش را با ریختوپاش و مهمانیهای بزرگ به رخ میکشد. عشقِ کهنه اما همچنان در دل او زنده است و فرجامی تراژیک در انتظار اوست.
رمان «گتسبی بزرگ» دستمایۀ اقتباس سینمایی هم قرار گرفته است.
ترجمۀ کریم امامی از رمان «گتسبی بزرگ» را میتوانید با رجوع به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان «آدلف» اثر بنژامن کُنستان
اگر به رمانهای عاشقانهای که با بیرحمیِ تامّ و تمام پنبۀ عشق رمانتیک و پُرشور را میزنند علاقمندید، رمان «آدلف» بنژامن کُنستان خوراکِ شماست. رمان «آدلف» یک رمان عاشقانۀ کلاسیک قرن نوزدهمیِ خوشخوان است اما نگاه فلسفی تلخ و بدبینانهای که این رمان به عشق دارد، آن را از عاشقانههای رمانتیکِ عادی متمایز میکند. البته همۀ رمانهای عاشقانه پایان خوش ندارند، اما ناخوشیِ پایان رمان «آدلف» از جنس دیگریست. اگر پایان تلخ رمانهای عاشقانۀ رمانتیک معمولاً با نرسیدن عاشق و معشوق به یکدیگر است که رقم میخورد، در رمان «آدلف» مسئله اصلاً نرسیدن نیست، بلکه رنگباختن عشق آتشین و پُرشور اولیه در رَوَندِ زندگی مشترک است. رمان «آدلف» ماجرای عشق پسر جوانی به نام آدلف به زنی ده سال بزرگتر از خودش به نام النور است؛ عشقی که النور ابتدا چندان به آن وقعی نمینهد اما بعدتر این اوست که نمیتواند یک لحظه بدون آدلف زندگی کند و این در حالیست که عشق آدلف به النور بعد از ازدواج آنها بهتدریج رنگ میبازد و آدلف عشق النور به خود را دستوپاگیر میبیند و میخواهد از آن خلاص شود، اگرچه بعد از النور نیز آزادیای را که تصورش را میکرد به دست نمیآورد. «آدلف» یک رمان عاشقانۀ فلسفی و بدبینانه در باب عشق رمانتیک است؛ رمانی که آن را «سفاکانهترین و تلخترین رمان عشقی» دانستهاند.
ترجمۀ مینو مشیری از رمان «آدلف» را میتوانید با رجوع به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان «تصرف عدوانی: داستانی دربارهی عشق» اثر لنا آندرشون
اما فقط رمان «آدلف» نیست که در آن پنبۀ عشق رمانتیک با شک و بدبینی و بیرحمیِ نقادانه زده میشود. رمان «تصرف عدوانی: داستانی دربارهی عشق» هم، مثل رمان «آدلف»، یک رمان عاشقانۀ نامعمول است که به هیچوجه تن به رمانتیکبازی نمیدهد و از فاصلهای انتقادی به عشق نگاه میکند. لنا آندرشون در رمان مدرنِ «تصرف عدوانی» از آسیبهای عشقِ یکطرفه میگوید و همچنین از رابطۀ عشق و قدرت. رمان «تصرف عدوانی» درباره زنی روزنامهنگار به نام استر نیلسون است که به مردِ مستندسازی به نام هوگو راسک دل میبازد و این دلباختگی تا آنجا پیش میرود که هویت استر را نیست و نابود میکند. در رمان «تصرف عدوانی» سخن از قدرت ویرانگر عشق و روی تباهکننده آن است.
ترجمۀ سعید مقدم از رمان «تصرف عدوانی: داستانی دربارهی عشق» را میتوانید با رجوع به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان «پایان رابطه» اثر گراهام گرین
یک رمان عاشقانه در باب عشق ممنوعه. شخصیت اصلی رمان «پایان رابطه» گراهام گرین نویسندهای است که به قصد نوشتن یک رمان به خانوادهای نزدیک میشود اما این نزدیکی او را درگیر عشقی ممنوعه میکند. در رمان «پایان رابطه» اما فقط با یک داستان عاشقانه طرف نیستیم. گرین قصهگویی گرمدهان و شیرینسخن است که هم میتواند مخاطبانش را سرگرم کند و هم به تأمل در باب بعضی موضوعات پیچیده و عمیق انسانی وادارد. او در رمان «پایان رابطه» نیز همین مهارت خود را به کار میزند و رمان عاشقانهای خلق میکند که در آن احساسات و افکار ضدونقیضی که انسان در زندگی با آنها درگیر است طرح میشوند. در «پایان رابطه» عشقی پیچیده و ممنوع بستریست برای اندیشیدن به موضوعاتی چون ایمان و بیایمانی و خیر و شر و شفقت و گناه.
ترجمۀ احد علیقلیان از رمان «پایان رابطه» را میتوانید با رجوع به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان «اما» اثر جین آستین
یک عاشقانۀ کلاسیک درباره دختری جذاب و باهوش و ثروتمند که دشمن قسمخورده ازدواج است. جین آستین در رمان «اما» داستان دختری خیالباف و متوهم به نام اِما را روایت میکند که فکر میکند شناختی درست و کامل از آدمها و احساساتشان دارد امّا در طول زندگی درمییابد که واقعیت با تصورات او فرق دارد. عشق در تحول شخصیت اِما نقشی مهم دارد و در واقع این عشق است که زندگی و تصورات او را دستخوش تغییر و تحول میکند. جین آستین در رمان «اما»، با طنزی ظریف که خاصِ سبک اوست، سیر تحول قهرمان رمانش را از خوشخیالی و سادهانگاری به واقعبینی ترسیم میکند.
ترجمۀ رضا رضایی از رمان «اما» را میتوانید با رجوع به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان «ملت عشق» اثر الیف شافاک
اگر دنبال رمان عاشقانهای با مایههایی عرفانی هستید رمان «ملت عشق» الیف شافاک را از دست ندهید. «ملت عشق» از رمانهای عاشقانۀ محبوب سالهای اخیر است که در آن، از خلال ماجرایی عاشقانه، پُلی بین شرق و غرب و ادبیات کلاسیک ایران و زندگی مدرن انسان امروز زده میشود. قهرمان رمان «ملت عشق» یک زن خانهدار چهل سالۀ امریکایی به نام اِللا روبینشتاین است که دچار فقدان عشق و خلاء عاطفی است اما سالهاست که با این فقدان کنار آمده و آن را به روی خود نمیآورد و حتا از خیانت شوهرش چشم میپوشد. اما اتفاقی در چهلسالگی زندگی اِللا را دگرگون میکند. اِللا از آتش عشق گرم میشود و داستان عاشقانۀ او بهنحوی با داستان زندگی شمس و مولانا گره میخورد و آشنایی اِللا با زندگی و افکار شمس و مولانا او را وارد وادیِ تازهای میکند که بیرون از روزمرگیست.
ترجمۀ ارسلان فصیحی از رمان «ملت عشق» را میتوانید با مراجعه به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان عاشقانه «نحسی ستارههای بخت ما» اثر جان گرین
یک رمان عاشقانۀ نوجوانانۀ انگیزشی درباره نیروی امیدبخشِ عشق و جدال عشق با تقدیر و مرگ. رمان «نحسی ستارههای بخت ما» از رمانهای عاشقانۀ پرفروش سالهای اخیر است و به فهرست پرفروشهای نیویورک تایمز نیز راه یافته است. همچنین نام جان گرین، نویسنده این رمان، دو سال بعد از انتشار آن در فهرست صد فردِ تأثیرگذار جهان قرار گرفت. جان گرین در رمان «نحسی ستارههای بخت ما» از نبرد شورانگیز عشق با تقدیر سخن میگوید و قصۀ دختر و پسرِ نوجوانی را روایت میکند که هر دو به سرطانی کُشنده دچارند اما عشقی که میانشان درمیگیرد امید به زندگی را در آنها بیدار میکند و آنها تصمیم میگیرند در حضور مرگ، عشق بورزند و در برابر کَمیتِ زندگیشان، کیفیت زندگی را دریابند و با عشق عُمرِ کوتاهشان را به خوشی بگذرانند و بر درد بیماری و رنج مرگ غلبه کنند.
براساس رمان «نحسی ستارههای بخت ما» فیلمی هم بهکارگردانی جاش بون ساخته شده است.
ترجمۀ آرمان آیتاللهی از رمان «نحسی ستارههای بخت ما» را میتوانید با مراجعه به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان «چشمهایش» اثر بزرگ علوی
میرسیم به عاشقانههای ایرانی. از معروفترین رمانهای عاشقانۀ ایرانی یکی رمان «چشمهایش» بزرگ علویست. «چشمهایش» یک رمان عاشقانه – سیاسیِ معمایی و پُر از تعلیق است که وقایع آن در متن رویدادهای سیاسی دوره پهلوی اول اتفاق میافتد. رمان درباره عشق زنی از طبقۀ مرفه به نام فرنگیس به نقاشی مبارز به نام ماکان است. این عشق در هالهای از رمز و راز و معما پیچیده شده و راوی رمان سعی دارد در گفتوگو با فرنگیس گره این معما را بگشاید و از وجهِ پنهانِ زندگی استاد ماکان پرده بردارد. در رمان «چشمهایش» عشق و سیاست در تقابل با یکدیگر قرار دارند و اگرچه شاید از جهاتی وجه سیاسی این رمان بر وجه عاشقانهاش بچربد اما جالب است که بهگفتۀ پرویز ناتل خانلری در کتاب «نقد بیغش» متن اولیۀ این رمان داستانی عاشقانه بوده و علوی بعدها و در بازنویسی، آن را سیاسی کرده است.
رمان «چشمهایش» را میتوانید با مراجعه به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان عاشقانه «بامداد خمار» اثر فتانه حاج سید جوادی
داستان تلخ عشق دختری اشرافی و ثروتمند و پسری تهیدست. فتانه حاج سید جوادی در رمان «بامداد خمار» مضمون آشنای عشق میان فقیر و غنی را دستمایه قرار داده است، اما به جای اینکه با گذاشتن دست عاشق و معشوق در دستِ هم آنها را خوشبخت کند و یا موانع طبقاتی را سر راه آنها قرار دهد و آنها را از وصال یکدیگر بازدارد، عاشق و معشوق را به هم میرساند ولی نشان میدهد که چطور شکاف فرهنگی میان آنها زندگی مشترکشان را به تباهی میکشاند. رمان «بامداد خمار» یکی از پرفروشترین و پرتیراژترین رمانهای عاشقانۀ ایرانی بعد از انقلاب است. وقایع این رمان در اوایل دوره پهلوی اول اتفاق میافتد.
رمان «بامداد خمار» را میتوانید با رجوع به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان «یک عاشقانهی آرام» اثر نادر ابراهیمی
رمان «یک عاشقانهی آرام» از دیگر رمانهای عاشقانۀ محبوب و پرفروش ایرانی است. نادر ابراهیمی در رمان «یک عاشقانهی آرام» عشق میان دختری به نام عسل و گیلهمردی اهل لاهیجان را از ابتدا تا زمانی که این دو ازدواج میکنند و پابهپای هم قدم در میانسالی و سالخوردگی میگذارند روایت میکند و از خلال داستان رشد و تکامل و تحکیم این عشق و نقل رابطۀ عاشقانه و رفیقانۀ عسل و گیلهمرد به وقایع سیاسی پیش از انقلاب نقب میزند و این رابطه را تا سالهای بعد از انقلاب پی میگیرد و حین روایتِ داستان زندگی عاشقانۀ عسل و گیلهمرد به تأمل در مفهوم عشق و نیز تأمل در موضوعاتی مانند تاریخ و فرهنگ و روشنفکری و جامعه و هنر و ادبیات و… میپردازد.
رمان «یک عاشقانهی آرام» را میتوانید با رجوع به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان عاشقانه «شوهر آهو خانم» اثر علیمحمد افغانی
ماجرای عشقِ پیری که سر به رسوایی میزند. رمان «شوهر آهو خانم» یک رمان عاشقانه تلخ و واقعگرایانه درباره عشق کاسبی دستبهدهان به نام سید میران به زنی به نام هما است. سید میران کاسبی متأهل است و با زنش، آهو، رابطهای مهرآمیز دارد. در این میان اما ورود زنی اغواگر به نام هما به زندگی سید میران او را گرفتار عشقی تباه و رسواگر میکند و زندگی سید میران بر سرِ این عشق بر باد میرود. آهو، زن اول سید میران، بابت این عشق رنجها میکشد اما سرانجام تصمیم میگیرد شوهرش را از تباهی نجات دهد. وقایع رمان «شوهر آهو خانم» در کرمانشاهِ بین دوره حکومت رضا شاه تا شهریور 1320 و اشغال ایران به دست قوای متفقین اتفاق میافتد. علیمحمد افغانی در این رمان، از خلال داستانی عاشقانه، تصویری از اوضاع اجتماعی ایران در سالهای آغازین مدرنسازی به دست میدهد و تأثیر مدرنسازی جامعۀ ایران را بر سبک زندگی مردم به تصویر میکشد. در این رمان همچنین رنج زنانِ گرفتار در جامعۀ مردسالار به تصویر کشیده شده است.
رمان «شوهر آهو خانم» را میتوانید با رجوع به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان عاشقانه «سال بلوا» اثر عباس معروفی
از دیگر رمانهای عاشقانۀ ایرانی که در آن به رنجهای زن ایرانی در متن جامعهای مردسالار پرداخته شده یکی هم رمان «سال بلوا» اثر عباس معروفی است. معروفی در رمان «سال بلوا» داستان دختری به نام نوشافرین را روایت میکند که پدرش خیالاتی بزرگ برای او در سر دارد. نوشافرین اما دل به مردی کوزهگر به نام حسینا میبازد. اگر فتانه حاج سید جوادی در رمان «بامداد خمار» دختر اشرافی داستانش را به وصال شاگرد نجاری که دختر عاشق اوست میرساند تا نشان دهد زندگی دختری اشرافی با یک شاگرد نجار فرجامی جز تباهی ندارد، در عوض نوشافرین رمان «سال بلوا»، با وجود عشق شورانگیزش به حسینای کوزهگر، به وصال او نمیرسد. «سال بلوا» رمانی تلخ درباره رنج زنان گرفتارِ مناسباتِ جهان مردانه است. وقایع این رمان در سنگسر و در دوران حکومت رضا شاه اتفاق میافتد.
رمان «سال بلوا» را میتوانید با رجوع به لینک زیر از سایت بنوبوک خریداری کنید:
رمان «سلوک» اثر محمود دولتآبادی
یک رمان عاشقانۀ تلخ در باب عشقی که نه فقط به فرجام نمیرسد بلکه به نفرت میانجامد. محمود دولتآبادی نام قهرمان رمان «سلوک» را از یکی از عاشقانههای معروف و محبوب ادبیات کلاسیک ایران، یعنی منظومۀ «لیلی و مجنون» نظامی، وام گرفته است. رمان «سلوک» داستان نویسندهای به نام قیس، همنام مجنون در «لیلی و مجنون» نظامی، است که بارِ عشقی ناکام را در حافظۀ خود حمل میکند. قیس نویسندهایست میانسال که عاشق دختری بسیار کوچکتر از خود بوده است اما این عشق به سرانجام نرسیده است. دولتآبادی در رمان «سلوک» به کندوکاو در موضوع عشق میپردازد و به سنت و حافظۀ فرهنگی و تاریخی نیز نقب میزند و اینگونه عشق را در متن یک تاریخ و فرهنگ و سنت میبیند.
برای خرید رمان «سلوک» میتوانید به لینک زیر در سایت بنوبوک رجوع کنید:
دیدگاهتان را بنویسید